Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Bij welke klachten kan acupunctuur helpen?

Zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid, bekkenpijn, pijn ter hoogte van de ribben, rugpijn, ademhalingsproblemen, stuitligging, gezwollen voeten en/of handen, verkoudheid, sinusitis, spijsverteringsproblemen, maagzuur, urineproblemen, vaginale infecties, slaapproblemen, angsten en prenatale depressie, verminderde groei van de baby, miskraam preventie, laag liggende placenta (of placenta previa), ...

Kan acupunctuur ook preventief werken?

Jazeker, tijdens de zwangerschap adviseren we om 1x/maand een acupunctuurbehandeling te krijgen, dit bevordert een goede energiedoorstroming waardoor er geen energetische blokkades zijn in je lichaam. Hierdoor kunnen er heel wat klachten voorkomen worden. Bovendien wordt gezorgd voor een optimaal klimaat in de baarmoeder om de groei van de baby te bevorderen. Dit resulteert in een verhoogde kans op een gezonde en rustige baby.

Indien een vrouw zwanger geworden is d.m.v. gebruik van hormonen of ivf/icsi raden we wekelijkse behandelingen aan tot 12 weken zwangerschap. Daarna kan er terug overgegaan worden tot maandelijkse behandelingen. Deze wekelijkse behandelingen gaan ervoor zorgen dat de hormoonwerking beter ondersteund wordt en de kans op miskraam verkleint.

Vanaf 37 weken zwangerschap raden we wekelijkse pre-birth behandelingen aan. Dit geeft je lichaam voldoende energie zodat je tijdens de arbeid de juiste weeën activiteit kan hebben die een goede ontsluiting geven.

Het zorgt er tevens voor dat de weeën tijdens de arbeid minder pijnlijk zijn. verder geeft de pre-birth acupunctuur positieve signalen naar de baby zodat deze in de meest optimale positie gaat liggen voor de geboorte (hoofdligging - voorste plaatsing). Dit zal de arbeid ook vlotter doen verlopen. Het verbetert ook de bloeddoorstroming in je lichaam en bekken.

Wat met miskramen in de voorgeschiedenis?

Elke vrouw heeft een zeker risico op  een miskraam. Dit risico verhoogt nog met stijgende leeftijd van de vrouw. Met acupunctuur blijft het baarmoederslijmvlies goed doorbloed zodat voldoende voedingsstoffen en zuurstof naar de baby gaan. Het gaat er ook voor zorgen dat de baarmoederspier goed ontspannen blijft en dat er voldoende progesteron gevormd wordt. Tevens brengt acupunctuur voldoende kracht en energie naar de baarmoederhals om hem gesloten te houden. Omdat acupunctuur ook stress vermindert bij de moeder, zal het embryo ook rustiger zijn en zich beter kunnen ontwikkelen. Al deze factorenzorgen er samen voor dat het risico op een miskraam daalt, ook bij herhaaldelijke miskramen in de voorgeschiedenis.

Wat met een stuitligging

Acupunctuur brengt je bekken in de juiste positie, laat de energie in je buik en bekken goed stromen en zorgt voor een voldoende neerwaartse energie waardoor de baby geneigd is om met zijn hoofd naar beneden in het bekken te gaan liggen. Deze behandeling wodt vaak gecombineerd met moxa therapie op de naalden wat de kans op slagen nog gaat vergroten. Deze therapie kan toegepast worden vanaf 34 weken zwangerschap tot ongeveer38 weken zwangerschap. We adviseren wel om hiermee op 34 weken te starten om de grootste slaagkans te hebben.

Wat na de geboorte?

Hier kan acupunctuur de volgende toepassingen hebben:

 • 2 weken na de geboorte wordt een acupunctuurbehandeling toegepast om het bloedverlies van de geboorte terug aan te vullen, tevens worden er eventuele energieblokkades gedeblokkeerd zodat de energie (Qi) terug goed stroomt.
 • De andere acupunctuurbehandelingen kan je toepassen wanneer het probleem zich stelt.
  • Indien je te veel of te weinig melkproductie hebt: acupunctuur kan de toeschietreflex regulariseren en de productie stimuleren of verminderen
  • Na een keizersnede ervoor zorgen dat het litteken goed herstelt en dat de meridianen terug volop kunnen stromen (6 weken na de keizersnede starten).
  • Preventief en curatief te gebruiken bij een postnatale depressie
  • Urineproblemen na de geboorte (inclusief verzakking van blaas en/of baarmoeder)
  • Verschillende vormen van pijn na de geboorte
  • Bij erge vermoeidheid na de geboorte
  • ...

Acupunctuur

Meer en meer patiënten kiezen voor acupunctuur. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. het is veilig toe te passen door een geschoolde acupuncturist. En omdat een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

Acupunctuur zorgt voor een duidelijke en evenwichtige balans in je lichaam. Dit zorgt voor een stabielere hormoonhuishouding.

Wenst u een consultatie voor een acupunctuurbehandeling, boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

bron: ICZO