Acupunctuur bij nekpijn

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben maar meestal ligt het bij een verkeerde beweging of stress. De nek is erg beweeglijk en draagt bovendien een zware last, het hoofd.

Oorzaken van nekpijn:

Verkeerde beweging:
Een plotse stijve nek of torticollis treft vooral jonge mensen met een gezonde nek. Er is iets in je nek 'geschoten' waardoor je plots nekpijn hebt of je wordt ermee wakker. Het gevolg is dat je amper je hals kan buigen en je hoofd naar een kant moet houden.

Slijtage:
Dit treft vooral oudere mensen. Je nek begint in zijn geheel vanaf de leeftijd van veertig jaar te verslijten.

Inklemming van een zenuwwortel of van het ruggenmerg:
Als er een zenuwwortel is ingeklemd, voel je nekpijn die uitstraalt naar je ene arm. Soms voel je ook tintelingen, een voos gevoel en zelfs minder kracht. Is het ruggenmerg ingeklemd, dan kan je diezelfde klachten in je arm hebben, en in sommige gevallen ook in je benen.

Overbelasting:
Dit soort nekpijn treft vooral mensen in de actieve leeftijd. Het heeft vaak te maken met je werkhouding, maar ket kan net zo goed door je sport of hobby komen, je nek- en schouderspieren raken verkrampt en overspannen door een langdurige verkeerde houding van je nek en hoofd. Ook de nekgewrichten krijgen te veel druk te verduren. Door die chronische overbelasting van je spieren en gewrichten ontstaat bijvoorbeeld ook het trapeziussyndroom.

Stress:
Als je stress ervaart, span je onwillekeurig je spieren op. Iedereen heeft wel eens acute stress. Dat is geen probleem, wal als de stress chronisch wordt en je lichaam voortdurend onder hoogspanning staat.

Ongeval:
Een whiplash is daarvan het bekendste voorbeeld. Bij een botsing met de wagen wordt je hoofd krachtig van voor naar achteren en terug gegooid. De zachte gewrichtsbanden van je nek worden daardoor uitgerekt en raken beschadigd. Je nek is daar heel gevoelig voor, omdat hij zo beweeglijk is. De uitzwaaiende beweging wordt nog versterkt door je zware hoofd.

Pijnverlichting

Pijnstilling op korte en lange termijn is geen luxe. Het is belangrijk om je pijn doeltreffend te laten behandelen. Niets doen en stoer doorbijten is geen goed idee.

Door de pijn te verlichten, voorkom je dat je pijn chronisch wordt, ook als de oorzaak van die pijn er niet meer is.

Acute pijn die je op het moment zelf niet goed bestrijdt, kan veranderingen veroorzaken in je ruggenmerg en zelfs ook in je hersenen. Je zenuwstelsel wordt door deze veranderingen hypergevoelig voor alle mogelijke prikkels. Zelfs prikkels die eigenlijk niet pijnlijk zijn, zoals een kleine aanraking of beweging, ervaar je dan als bijzonder pijnlijk.

De klassieke weg is er dan ook om de pijn te verlichten. De effectiviteit van conventionele fysiotherapie/kinesitherapie is niet altijd voldoende bewezen en de niet-steroïdale anti-inflamatoire medicatie kan aanleiding geven tot ongewenste neveneffecten.

Meer en meer patiënten kiezen dan ook voor acupunctuur.

Acupunctuur als behandeling:

Het prikken van acupunctuurpunten vermindert de pijn en de eventuele paresthesie (uitstraling in de armen en handen). Het gaat ook de nek ontspannen (deblokkeren) en zorgt dat de mobiliteit verbetert, zonder dat er risicovolle manipulaties moeten uitgevoerd worden.
Naast pijnbestrijding kan acupunctuur ook een gunstig effect hebben op de ontstekingsreacties.
Het voordeel van acupunctuur is dat het veilig is, geen bijwerkingen heeft en dat er geen risico is op gewenning of verslaving.

Wenst u een consultatie voor nekpijn, boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

Bron: ICZO