Acupunctuur bij lage rugpijn

Wat is LBP of lage rugpijn?

De term "lage rugpijn" omvat alle aandoeningen die gekenmerkt worden door pijn ter hoogte van de onderrug. De onderliggende oorzaak is meestal niet ernstig. Het gaat immers bijna altijd om een mechanische afwijking ter hoogte van  de lendenwervelzuil, en niet om een ziekte.

De wervelzuil bestaat uit de wervels met hun steunapparaat en het zenuwweefsel. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Zo'n schijf bestaat uit een harde, sterke, kraakbenige ring met een dikke gelatineachtige stof in het centrum. Omdat deze niet samendrukbaar is, kan ze zeer goed aan zware belasting weerstaan. Ze zorgt er ook voor dat de zenuwwortels, die aftakken van het ruggenmerg, niet afklemmen.

Soms kan die ring zijn stevigheid verliezen en tussen de wervels uitpuilen: dit noemen we een bulging. Als de ring door de inwerkende krachten scheurt, wordt de gelatineachtige stof naar buiten geperst en spreken we van een hernia. Ontstaat hierdoor druk op de ruggenmergvliezen, dan krijg je rugpijn (lumbago). Bij druk op de zenuwwortel daarentegen straalt de pijn uit in je been (ischias).

Je kunt natuurlijk ook beide tegelijk hebben. Het gevolg hiervan is dat de wervels dichter bij elkaar komen, en dat er kalk wordt afgezet aan de randen. Dit noemt men spondylose. Dit proces zal ook  een invloed hebben op de banden die de wervels verbinden, en op de gewrichtjes tussen de wervels onderling (de facetgewrichten). Ook hier treedt verduring en kalkafzetting op. Dit noemt men spondylartrose. In het eindstadium worden het ruggenmergkanaal en de openingen voor de doorgang van de zenuwwortels te smal en ontstaat er een permanente afklemming van het zenuwweefsel (stenose).

Het is dus een proces van veroudering en beschadiging. Hernia's zullen dan ook eerder voorkomen bij jongere mensen, artrose op middelbare leeftijd en stenose bij ouderen.

Artrose van de wervelzuil is op zich een pijnloze aandoening. Het is de druk op het zenuwweefsel die verantwoordelijk is voor de pijn. Slechts in een beperkt aantal gevallen ligt een ernstige aandoening aan de basis, zoals een gezwel, een ingezakte wervel, een infectie of een uitzaaiing van een gezwel elders in je lichaam. Meestal vermindert of verdwijnt de pijn spontaan na verloop van tijd.

Wanneer de pijn minder dan 6 weken aanwezig is, spreekt men van acute lage rugpijn. Indien de lage rugpijn 6 tot 12 weken aanhoudt, dan gaat het om subacute lage rugpijn, en wanneer ze langer dan 12 weken aanhoudt, dan betreft het chronische lage rugpijn. Bij lage rugpijn treden na het verminderen of verdwijnen van een pijnperiode vaak een of meerdere nieuwe pijnperiodes op, soms pas jaren later.

Behandeling:

Klassiek wordt medicatie gegeven, zoals: pijnstillers, ontstekingsremmers, epidurale infiltraties, spierontspanners en soms antidepressiva.

Operatieve ingrepen voor gewone lage rugpijn zonder druk op een zenuwwortel geven geen betere resultaten dan andere behandelingen en kunnen soms belangrijke verwikkelingen hebben.

Manipulatieve therapie ('kraken') kan nuttig zijn indien dit door een ervaren therapeut gebeurt. Anderzijds is het niet bewezen dat manipulatie beter werkt dan andere therapieën.

Acupunctuur kan helpen om de pijn te verminderen.

Behandeling met acupunctuur:

Meer en meer patiënten kiezen dan ook voor acupunctuur.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur zowel pijnstillend als ontstekingswerend werkt. Het effect na herhaalde behandeling wordt steeds langer en beter.
Dit betekent niet alleen dat de rugpijn kan onderdrukt worden, maar dat sommige patiënten maandenlang pijnvrij kunnen blijven.
De resultaten van acupunctuur bij de behandeling van rugpijn zijn zeer goed.
Bij acute rugpijn bereikt men genezing in 85 tot 90%, en een verbetering in 15 tot 10% van de gevallen. (Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibution, 1994, 3&4).
Bij chronische rugpijn liggen de genezingspercentages tussen de 70 en 80%, is er een duidelijke verbetering bij 15 tot 20% van de patiënten en geen merkbaar resultaat bij 2 tot 4% (Jinagsu Chin. Med. 1994,4 en Tianjin Chin. Med. 1994,4).

Wenst u een consultatie voor lage rugpijn, boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

Bron: ICZO