Acupunctuur bij hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten in onze samenleving. Ze komt voor in vele gedaanten en kent vele varianten. Omdat ook de oorzaak heel verschillend kan zijn is het niet altijd eenvoudig een correcte diagnose te stellen.
Hoofdpijn kan geïsoleerd voorkomen als enige symptoom, of ook deel uitmaken van een meer algemeen ziektebeeld.
In de literatuur worden meestal vier verschillende vormen van hoofdpijn onderscheiden:

  • Spanningshoofdpijn
    • Episodische spanningshoofdpijn
    • Chronische spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Medicatie afhankelijke hoofdpijn (hoofdpijn door te veel pijnstillers)
  • Clusterhoofdpijn

Oorzaken van hoofdpijn

De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd te vinden in het hoofd zelf. De kwaal heeft vaak een signaalfunctie, waarmee het lichaam aangeeft dat er elders iets misgaat. hoewel er meestal niets ernstigs aan de hand is, kan de pijn echter ook duiden op een serieuze aandoening. Hoofdpijn bestaat ook zonder specifieke oorzaak zoals spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.

Hoofdpijn met een specifieke oorzaak, kan ten gevolge zijn van bijvoorbeeld griep, bepaalde kwalen aan ogen, neus, bijholten, oren, tanden, kaakgewricht en bloedvaten, een gezwel in de hersenen, nekartrose, een hoofdtrauma, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, contact met toxische stoffen, verblijf op grote hoogte, vermoeidheid, ...

Elke hoofdpijn is anders

Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. De hoofdpijn kan altijd op dezelfde plaats optreden, of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend. Sommige mensen klagen over een licht zeurende pijn in het hoofd, anderen hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut opkomen of zich langzaam kenbaar maken. Er zijn dus veel soorten hoofdpijn.
De meest voorkomende vormen die de acupuncturist behandelt zijn spanningshoofdpijn en migraine.

Behandeling met acupunctuur

Waar de Westerse medicatie meestal symptomatisch is (pijnstillers), is het effect van acupunctuur meestal tweevoudig.

  • Acupunctuur kan in de acute fase eveneens symptomatisch werken en de pijn direct doen stillen.
  • Acupunctuur werkt ook in  op de oorzaak van de pijn, op het onderliggend mechanisme, waardoor de kans op nieuwe aanvallen minderen of verdwijnen.

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van de ernst, de aard en de duur van de hoofdpijn.
Bij een acute opstoot kan soms 1 behandeling volstaan. Voor chronische hoofdpijn of migraine zijn meestal diverse behandelingen nodig.
Bij patiënten met chronische hoofdpijn is er naast de blokkade van de energie ook dikwijls een energietekort. Door de blokkade op te heffen wordt de pijn behandeld; door het energietekort terug in evenwicht te brengen voorkomt men hoofdpijnaanvallen in de toekomst.

Wenst u een consultatie voor hoofdpijn, boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

bron: ICZO