Acupunctuur bij hooikoorts

Wat is hooikoorts

De benaming hooikoorts is een oud begrip dat weinig te maken heeft met hooi en koorts. Daar de klachten meestal in de hooiperiode voorkomen heeft men deze benaming aangehouden.

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus, keel en ogen, als reactie op stuifmeel (pollen) van planten, bomen, granen en struiken. Meestal gaat het om stuifmeel van de berk, wilg, hazelaar, weegbree, bijvoet, ...

Pas nadat men enkele jaren het stuifmeel heeft ingeademd, ontstaan de klachten. Meestal starten de eerste klachten tussen het 15de en 25ste levensjaar.

De meeste hooikoortspatiënten vertonen klachten in het bloeiseizoen, zowat tussen februari en september.

De ernst van de klacht is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht.

Bij warm en droog weer, neemt de concentratie van stuifmeelkorrels toe. Tocht en wind helen deze korrels zich snel te verplaatsen.

Symptomen

De neusklachten zijn meestal het ernstigst en lijken op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies is gezwollen en voelt branderig en jeukend aan, welke onbedwingbare niesbuien uitlokken.

Helder en klaar vocht druipt uit de neus, wat later kan evolueren naar dikker taai slijm. Door de gezwollen neusslijmvliezen worden ook de sinussen van de neus geblokkeerd wat een volheidsgevoel geeft in het hoofd en soms in de wangen.

De ogen gaan heel dikwijls vervelend jeuken en voelen  branderig aan. De oogleden zwellen, het oogwit wordt rood doorlopen. Soms heeft de patiënt ook afkeer van licht.

De ademhaling kan wat oppervlakkig worden. Soms vertoont men signalen van kortademigheid of piepende ademhaling. Het gaan neerliggen in een koelere ruimte kan hieraan soms direct soelaas bieden.

De mond en de keel kunnen jeukend, droog en branderig aanvoelen, soms gepaard gaande met hoest.

Huidklachten kunnen soms ook optreden, zoals zwelling van mond en lippen.

Behandeling

Momenteel bestaat er nog niet echt een geneesmiddel waarmee men hooikoorts kan genezen. De klachten worden normaal bestreden met antihistamine, wat een anti-allergicum en slijmvliesontzweller is. Deze medicatie veroorzaakt dikwijls slaperigheid.

Behandeling met acupunctuur

In de periode van de hooikoorts zal de acupuncturist zich richten op de acute aanval van de pollen. Een onmiddellijke verlichting van de klachten mag verwacht worden.

Het is wel interessant om geruime tijd voor het hooikoortsseizoen aanbreekt langs te gaan bij de acupuncturist, die veel belang zal hechten aan de oorzaak van de hooikoorts. De zwakte in het verdedigingssysteem van de patiënt kan ruim op voorhand aangepakt worden, zodat de hooikoortslast in het voorjaar minder of niet opduikt. Dus men bepaalt best een paar behandelingen ruim voor het hooikoortsseizoen aanbreekt.

Wenst u een consultatie? Boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

bron: ICZO