Acupunctuur bij menopauze

Wat is menopauze?

Menopauze duidt op het moment waarop een vrouw stopt met menstrueren. Dat gebeurt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Aan de menopauze gaat een periode vooraf waarin de menstruatie zal verminderen en uiteindelijk stoppen. Wanneer je een jaar lang geen bloeding meer gehad hebt, ben je officieel in de menopauze. Je kunt dan aannemen dat je vruchtbare periode definitief voorbij is.

De menopauze wordt veroorzaakt door het opraken van eicellen en een verminderde werking van de eierstokken. Daardoor worden minder hormonen geproduceerd en kun je last krijgen van  allerlei kwaaltjes. Op langere termijn kan het tekort aan hormonen botontkalking veroorzaken, met een verhoogde kans op botbreuken tot gevolg.

De meeste vrouwen (75%) hebben menopauze klachten.

Hoe kan je het herkennen?

Door hormonale veranderingen zal je menstruatiecyclus beginnen te wijzigen. De bloedingen worden onregelmatig en kunnen korter of langer duren, met meer of minder bloedverlies. In het begin kunnen de verschillen nauwelijks merkbaar zijn, maar na verloop van tijd worden ze almaar duidelijker. Ondertussen kun je last krijgen van allerlei ongemakken die gewoonlijk duren tot aan de menopauze en dan geleidelijk weer afnemen. Hoeveel en hoe erg de ongemakken zijn, verschilt voor elke vrouw.

Dit zijn de belangrijkste symptomen:

 • Opvliegers (korte hevige warmte aanvallen) en blozen.
 • (Nachtelijk) zweten.
 • Slaapmoeilijkheden.
 • Vermoeidheid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Gemoedswisselingen.
 • Verminderde seksuele interesse.
 • Pijn bij het vrijen.
 • Urineweginfecties.
 • Incontinentie voor urine.
 • Pijnlijke gewrichten en spierpijn.

Sommige van bovenstaande klachten kunnen ook andere, soms ernstigere, oorzaken hebben. Daarom moet je steeds een arts raadplegen wanneer dergelijke klachten optreden.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts kan door middel van een bloedonderzoek veranderingen van de hormonen vaststellen en andere oorzaken uitsluiten.

Wat kan je zelf doen?

Een gezonde leefstijl (lichaamsbeweging, gezonde voeding, niet roken, alcoholgebruik beperken en een gezond gewicht behouden) kan de symptomen van de menopauze verlichten en botontkalking tegengaan. Drie maal per week een uur wandelen heeft meer effect dan inname van extra kalk of hormonen.

Roken verergert de symptomen en bovendien start de menopauze bij rokers in het algemeen vroeger. Verder helpt het om koffie en sterk gekruid voedsel te beperken.

Als je last hebt van urineverlies, kun je de bekkenbodemspieren oefenen.

Wat kan je arts doen?

Bij ernstige menopauze klachten kan je arts medicatie voorschrijven om het tekort aan hormonen aan te vullen. Dit gebeurt na een grondige afweging van de voor- en nadelen die verbonden zijn aan dergelijke preparaten. Hormoontherapie kan namelijk de kans op bepaalde kankers en hart- en vaatziekten vergroten. Hormoontherapie helpt niet tegen vermoeidheid en gemoedswisselingen.

Behandeling met acupunctuur

Meer en meer mensen kiezen voor acupunctuur.

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens.

Acupunctuur zorgt voor een duidelijke en evenwichtige balans in je lichaam.

Wenst u een consultatie voor een acupunctuurbehandeling? Boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

Bron: ICZO