Acupunctuur bij whiplash

Whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die optreden nadat het hoofd een plotse, heftige beweging heeft gemaakt. In eerste instantie kunnen de klachten variëren van pijn in de nek en schouders tot hoofdpijn, misselijkheid en braken, pijn en tintelingen in de armen en benen.

Ontstaan van een whiplash

Een whiplash ontstaat in de meeste gevallen bij mensen die als inzittende van een auto betrokken zijn bij een ongeval, waarbij de auto van achteren wordt aangereden. Het lichaam is gefixeerd door de autogordel, maar het hoofd maakt een plotse heftige beweging (voor- en achterwaarts): een soort "zweepslag".
Een whiplash kan ook ontstaan na een sportongeval of andere onvoorziene omstandigheden.
De zweepslag gaat met veel snelheid en kracht gepaard en deze kracht werkt in op de weefselstructuren van de nek. Men krijgt een uitrekking, compressie en verschuiving van de wervels en gewrichten, de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren, de zenuwbanen, het hersenweefsel en de fascia.

In elk van deze structuren kunnen dus microletsels en/of kleine bloedingen optreden. Volgens de Quebec Taskforce zijn er vier indelingen in verhouding tot de ernst van het letsel:

  • Klasse 1: De klachten beperken zich tot nekpijn en stijfheid zonder lichamelijke afwijkingen
  • Klasse 2: Nekpijn met bewegingsbeperking door spier- en gewrichtsletsel
  • Klasse 3: Er is sprake van bijkomende zenuwuitval
  • Klasse 4: Breuken van wervels.

Het kan daarom bij ernstige klachten wenselijk zijn om in overleg met de arts verder onderzoek te laten doen.

De gevolgen

Meestal zijn de klachten binnen 6 maanden verdwenen of heel sterk verminderd (bij 75 tot 90% van de patiënten). Bij 10 tot 25% kunnen er voor onbepaalde tijd klachten blijven bestaan, zonder dat er aantoonbare lichamelijke afwijkingen zijn te vinden. Soms kunnen er zelfs allerlei gedragsmatige veranderingen optreden die de aandoening nog extra ongunstig gaan beïnvloeden, bijvoorbeeld sneller prikkelbaar, meer stress, emoties, extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, geheugen- en concentratieverlies, wazig zicht, overgevoeligheid aan licht en geluid, oorsuizen en duizeligheid.

Behandeling

Over het algemeen is rust in de eerste 3 weken het belangrijkste. dit wil uiteraard niet zeggen dat je een bewegingen meer mag uitvoeren. Het gebruik van een halskraag is eigenlijk alleen de eerste dagen of week aanbevolen.
Het is wel mogelijk reeds onmiddellijk te starten met een acupunctuurbehandeling.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur werkt normaal vrij goed bij alle pijnklachten. Volgens de Traditionele Chinese Gezondheidszorg ontstaat pijn door het niet goed circuleren van energie (Qi) en bloed (Xue).
De weefselstructuren van de nek hebben door uitrekking en compressie veranderingen te weeg gebracht in de circulatie van Qi en Xue, waardoor deze gaan stagneren. Deze stagnatie geeft juist de pijn.
Door het inprikken van acupunctuurnaalden gaat  men deze stagnatie opheffen, zodat de pijn gaat minderen en de beweeglijkheid gaat vergroten.
Ook chronische whiplash klachten kunnen perfect nog met acupunctuur behandeld worden.
Wenst u een consultatie? Boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

Bron : ICZO