Acupunctuur bij psychische problemen

Wat zijn psychische problemen?

Psychische problemen zijn onder meer angsten, depressies, verslavingsproblemen, specifieke fobieën en dwanghandelingen.

Vaak ligt een negatieve ervaring aan de basis. De symptomen houden meestal geen verband met het onderliggende psychische probleem en zijn dus geen weergave van de ernst van de aandoening. Psychische problemen kunnen plots optreden (acute crisis), van voorbijgaande aard zijn of chronisch worden.

Het zit tussen de oren?

De oorzaak voor geestelijke gezondheidsproblemen ligt vaak bij moeilijkheden van buitenaf. Denk daarbij aan levensgebeurtenissen zoals een ontslag, een echtscheiding of het verlies van een dierbare. Ook bredere sociaaleconomische factoren kunnen een rol spelen zoals armoede of dakloosheid.

Psychische problemen veroorzaken vaak ook veel bijkomend leed en hebben een impact op alle delen van je leven, ook op je fysieke gezondheid, je relaties, je werk. Het zit dus niet alleen maar tussen je oren. Het gaat veel verder.

Psychische stoornissen als gevolg van een organische aandoening

Een organische aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de werking van een orgaan. Bij bepaalde organische aandoeningen en hun behandeling kunnen ook psychische stoornissen optreden, zoals verwardheid en geheugenstoornissen. De persoon  reageert dan niet normaal op zijn omgeving, kan angstig zijn en volledig in paniek geraken. Mogelijke onderliggende (organische of fysische) oorzaken voor zo'n abnormaal gedrag zijn een algemene infectie, bijvoorbeeld een urineweginfectie, een infectie van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, stofwisselingsaandoeningen, geneesmiddelen-bijwerkingen, middelenmisbruik, epilepsie, herseninfarct, hersentumor of dementie.

Dipje of aandoening?

Wanneer je gedurende een lange periode niet meer psychisch kan functioneren zoals je zou willen, is er sprake van een geestelijk gezondheidsprobleem. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer de baas bent over je eigen gedrag en reacties. Je hebt bijvoorbeeld geen fut meer om iets te doen of je hebt je emoties helemaal niet meer in de hand.

Een psychische aandoening is niet hetzelfde als een dip. Je kunt in de put zitten door zaken die gebeuren in je leven: een ontslag, een overlijden, een scheiding, ... Hoe moeilijk deze gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan. Duurt de dip echter lang, dan kan dit betekenen dat er sprake is van een psychisch probleem. En toch zijn ook psychische problemen veelal begrijpelijke menselijke reacties op specifieke situaties en zijn niet zomaar enkel een biomedische, genetische, neurologische reactie of een ziekte van de hersenen.

Psychosomatische klachten

Dat zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende kunnen verklaard worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door, of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatische. Dit soort klachten kan zijn oorsprong vinden in persoonlijke of socioculturele factoren, of factoren die te maken hebben met medische behandelingen.

Behandeling

Met de juiste hulp kunnen mensen genezen van geestelijke gezondheidsproblemen en dat gebeurt ook. Genezing is niet hetzelfde als het uitwissen van de ervaringen of van een symptoom. Genezing betekent dat je kunt leven en omgaan met deze ervaringen, terwijl je je eigen leven onder controle hebt en er invulling aan kunt geven.

Als genezing betekent dat alle symptomen weg zijn en noot meer zullen terugkeren, dan zijn ook weinig lichamelijke ziekten te genezen ...
Ook met een psychische kwetsbaarheid is het mogelijk nog een zinvol leven uit te bouwen, vrienden te hebben, te werken, hobby's te hebben, te vrijen, als burger deel te nemen aan het leven, ...
Hoewel sommige mensen met geestelijke gezondheidsproblemen met medicatie zijn gebaat, moet medicatie worden gezien  als een deel van de oplossing en niet als de enige oplossing. Acupunctuur is zeker een progressieve ondersteuning.
Meer en meer patiënten kiezen voor acupunctuur als ondersteuning van de behandeling. Het kan zeker helpen.

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, kan u zich fitter, beter en gezonder voelen.

Acupunctuur triggert een aantal neurotransmitters (bv. serotonine) die zal helpen bij het herstel.
Wenst u een consultatie? Boek dan een eerste afspraak via de contactpagina.

Bron: ICZO